SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Sweco blir teknisk rådgivare för utformning av energiö i Nordsjön

Sweco har utsetts som teknisk rådgivare åt danska Energistyrelsen för utformningen av världens första energiö. Avtalet löper på fyra år med ett totalt värde av cirka 70 miljoner kronor.
För ett år sedan ingick en bred majoritet i Folketinget ett klimatavtal för energi och industri, som bland annat innebär att Danmark ska bygga en energiö. Den 4 februari i år beslutade avtalsparterna att energiön ska byggas som en isolerad ö i Nordsjön.

”Med energiöarna står Energistyrelsen inför en oerhört spännande men samtidigt en synnerligen komplex implementering. För denna utmaning behöver vi specialiserad teknisk assistans, bland annat för att fastställa funktionskraven för energiön i Nordsjön. Efter en offentlig upphandling om uppdraget som rådgivare föll valet på Sweco. Vi ser fram emot samarbetet”, säger Mads Krogh, programchef för energiöar på danska Energistyrelsen.

Energiön kommer att kunna betjäna havsbaserade vindkraftsparker med en kapacitet på 3 GW med möjlighet till expansion till 10 GW i ett senare skede och kommer att bli den största havsbaserade vindkraftsparken i Danmark.

”Vi är stolta, glada och ödmjuka över att ha tilldelats detta historiskt betydande och ambitiösa samhällsuppdrag i Danmark. Energiön kommer att lägga grunden för nya gröna verksamheter i Danmark och innebär ett stort bidrag till en grön omställning i både Danmark och Europa samt förhoppningsvis även ge inspiration till övriga världen, säger Jes Hansen, divisionschef Infrastruktur, vatten och miljö för Sweco i Danmark.

För ytterligare information, kontakta:

Morten Laasholdt, pressansvarig Sweco Danmark, +45 31 17 71 17, morten.laasholdt@sweco.dk

Johnny Nylund, Presschef Sweco Group, 073-773 5189, johnny.nylund@sweco.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-25
Ökad personlig hygien Svenska företag ökade försäljningen
2024-04-24
När konstant tryck och luftflöde är ett måste Elektronisk övervakning av luftkvalitén Från konstruktion till kund med Lännen AB Vandskæring A/S investerarVill du framtidssäkra din produktion?
2024-04-23
Reality Capture Från isen till affärslivetVisste du det här om magnetventiler?Panasonic anställer ny medarbetare i SverigeCognizant och Microsoft utökar AI-partnerskap
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga